Tibial Plateau Leveling Osteotomie (TPLO)

 

Het tibiaplateau is de term die wordt gebruikt voor het gewichtdragende oppervlak aan de bovenkant van het scheenbeen (scheenbeen). Bij honden is dit schuin naar achteren hellend en voorkomt de schedelkruisband dat het dijbeen tijdens het dragen van het gewicht van deze helling naar beneden glijdt.

Chirurgie richt zich op de instabiliteit, tibiale stuwkracht genoemd, waarbij het scheenbeen naar voren en het dijbeen naar achteren beweegt tijdens het dragen van gewicht in een kruisbanddeficiënte knie . Het doel van TPLO-chirurgie, zoals de naam al doet vermoeden, is om het tibiale plateau te egaliseren - de helling te verwijderen - en zo tibiale stuwkracht te voorkomen.

Tibiale plateauhoeken (TPA) hebben de neiging om te variëren van 22 tot 30 graden, en soms steiler. Door het tibiale plateau te veranderen tot 5 graden wordt de gewrichtsdynamiek veranderd en wordt de vereiste voor een voorste kruisband  geëlimineerd omdat het gewicht vanuit  het dijbeen verticaal is door het veranderde tibiale plateau.

De operatie zelf omvat het maken van een gebogen snede in het scheenbeen en het draaien van de sectie een vooraf bepaalde hoeveelheid voordat deze op zijn plaats wordt vastgezet met een specifieke plaat met borgschroeven om het bot in deze herziene positie te laten genezen.